background

İcra İflas Hukuku

İcra İflas Hukuku

İcra hukuku özel hukuk alanında alacaklının alacağına en kısa ve en hızlı sürede ulaşmasını amaçlayan bir hukuk dalıdır. Alacaklının elinde bir mahkeme kararı olsun ya da olmasın alacak iddiasını icra dairesine yönelterek borçludan alacağını elde etme imkânı sağlanmıştır. Bu bölümde icra hukukuna ilişkin genel ve temel kavramlar aktarılacaktır.

Borcunu rızası ile yerine getirmeyen borçlu, alacaklının talebi üzerine devletin yargı gücü ile borcunu yerine getirmeye zorlanır. Bunun sonucunda Devletin yetkili organları borçlunun mallarına el koyar, bu malları paraya çevirir ve satış bedelini alacaklıya öder.

Bir hakkın yerine getirilmemesi veya ihlali halinde özel hukuk çerçevesinde düşünülen yaptırım, belli kriterlere bağlı kalınarak cebri icranın devreye konulmasıdır. Maddi hukuktan kaynaklanan ihtilafın halli için gerekli olan kurumları ve uyulması gereken usulü, şekli hukuk düzenler. Şekli hukuk iki aşamadan oluşur. Bunlar; hakkın tespiti, hükme bağlanması prosedürü, diğeri ise hakkın gerçekleştirilmesi, hükmün icrası prosedürüdür. Bunlar ise, medeni usul hukuku ve icra-iflas hukuku olarak tanımlanır. Şekli hukuk bu hukuk dallarından oluşur. Maddi hukuka ilişkin bir hak ihlal edildiği zaman bunun giderilmesi için mahkemenin hakkı ihlal edilen lehine bir hüküm vermesi yeterli olmayabilir. 

İcra İflas Hukuku